Xina

Idiomes que es parlen a Xina: Xinès.

Creixement del PIB: 6,9%
PIB per càpita: $ 8.800
Balança comercial / Producte Interior Brut: 1,4%
Població: 37.590.000 habitants
Deute públic / PIB: 47%
Taxa d'atur: 3,9%
Inflació: 1,6%

Economia de la Xina

Des de finals de la dècada de 1970, la Xina ha passat d'un sistema tancat i de planificació centralitzada a un altre més orientat al mercat, que té un paper important a nivell mundial. Xina ha aplicat reformes de manera gradual, el que ha millorat la seva eficiència i ha contribuït a multiplicar per més de deu el PIB des de 1978. Les reformes van començar amb l'eliminació gradual de l'agricultura col·lectivitzada i es van ampliar per incloure la liberalització gradual dels preus, la descentralització fiscal, una major autonomia de les empreses estatals, el creixement DEL sector privat, el desenvolupament dels mercats borsaris i d'un sistema bancari modern, i l'obertura la comerç i la inversió estrangera. Xina continua aplicant una política industrial, dona suport a sectors clau i ha establert un règim d'inversions restrictiu.

Entre 2013 i 2017, la Xina va gaudir d'una de les economies amb major creixement del món, amb una mitjana d'una mica més del 7% de creixement real per any. Sobre una base de paritat de poder adquisitiu (PPA) que s'ajusta a les diferències de preus, la Xina es va erigir en 2017 com la major economia del món, superant als Estats Units el 2014 per primera vegada en la història moderna. Xina va passar a ser el major exportador del món en 2010 i la major nació comercial a 2013. No obstant això, la renda per càpita de la Xina està per sota de la mitjana mundial. Al juliol de 2005 va passar a un sistema de tipus de canvi referenciat a una cistella de monedes. Des de mitjans de 2005 fins a finals de 2008, el renminbi (RMB) es va revaloritzar en més d'un 20% enfront del dòlar nord-americà, però el tipus de canvi va romandre pràcticament vinculat al dòlar des de l'inici de la crisi financera mundial fins a juny de 2010, quan Pequín va anunciar que reprendria una apreciació gradual. Des de 2013 fins a principis de 2015, el renminbi es va mantenir estable davant el dòlar, però es va depreciar en un 13% des de mitjans de 2015 fins a finals de 2016 enmig de fortes sortides de capital.

El 2017, el RMB es va tornar a revaloritzar davant el dòlar, aproximadament un 7% des de finals de 2016 fins a finals de 2017. El 2015, el Banc Popular de la Xina va anunciar que seguiria pressionant per aconseguir la plena convertibilitat del renminbi, després que la moneda fos acceptada com a part de la cistella de drets especials de gir del FMI. No obstant això, des de finals de 2015, el Govern xinès ha reforçat els controls de capital i la supervisió de les inversions a l'estranger per gestionar millor el tipus de canvi i mantenir l'estabilitat financera.

El Govern xinès s'enfronta a nombrosos reptes econòmics, entre ells: a) reduir l'elevada taxa d'estalvi intern i, en conseqüència, el baix consum intern de les llars; b) gestionar l'elevada càrrega del deute de les empreses per mantenir l'estabilitat financera; c) controlar el deute de les administracions locals no comptabilitzada en el balanç que s'utilitza per finançar l'estímul a les infraestructures; (D) facilitar oportunitats d'ocupació amb salaris més alts per a la classe mitjana, inclosos els migrants rurals i els llicenciats universitaris, mantenint al mateix temps la competitivitat; (I) esmorteir la inversió especulativa en el sector immobiliari sense alentir bruscament l'economia; (F) reduir l'excés de capacitat industrial; i (g) augmentar les taxes de creixement de la productivitat mitjançant una assignació més eficient del capital i del suport estatal a la innovació. El desenvolupament econòmic ha evolucionat més en les províncies costaneres que a l'interior, i per al 2016 més de 169.300.000 de treballadors migrants i els seus dependents s'havien traslladat a zones urbanes a la recerca de treball.

Una conseqüència de la política xinesa de control de la població coneguda com "política d'un sol fill" (que es va relaxar el 2016 per permetre totes les famílies tenir dos fills) és que la Xina és ara un dels països amb major envelliment mundial. El deteriorament de l'entorn, en particular la contaminació atmosfèrica, l'erosió de la terra i la disminució constant de la capa freàtica, especialment al nord, és un altre problema a llarg termini. Xina continua perdent terres cultivables a causa de l'erosió i la urbanització. El Govern xinès està tractant d'augmentar la capacitat de producció d'energia a partir de fonts que no siguin el carbó ni el petroli, centrant-se en el gas natural, l'energia nuclear i les energies netes.

El 2016, la Xina va ratificar l'Acord de París, un acord multilateral per combatre el canvi climàtic, i es va comprometre a aconseguir un mínim d'emissions de diòxid de carboni entre 2025 i 2030. El 13è Pla Quinquennal de govern, presentat al març de 2016, posa l'accent en la necessitat d'augmentar la innovació i impulsar el consum intern perquè l'economia depengui menys de la inversió pública, les exportacions i la indústria pesada. No obstant això, la Xina ha avançat més en la subvenció de la innovació que en el reequilibri de l'economia. Pequín s'ha compromès a donar al mercat un paper més decisiu en l'assignació de recursos, però les polítiques de Govern xinès segueixen afavorint a les empreses estatals i fomentant l'estabilitat. El 2010, els líders xinesos es van comprometre a duplicar el PIB de la Xina per al 2020, i el 13è Pla Quinquennal inclou objectius de creixement econòmic anual de al menys el 6,5% fins al 2020 per assolir aquest objectiu.

En els últims anys, la Xina ha renovat el seu suport a les empreses estatals en sectors considerats importants per a la "seguretat econòmica", amb l'objectiu explícit de fomentar indústries competitives a nivell mundial. Els líders xinesos també han impossibilitat algunes reformes orientades a mercat reafirmant el paper "dominant" de l'Estat en l'economia, una postura que amenaça de descoratjar la iniciativa privada i fer que l'economia sigui menys eficient. La lleugera acceleració del creixement econòmic el 2017 (el primer repunt d'aquest tipus des de 2010) dóna a Pequín més llibertat per seguir amb les seves reformes econòmiques, centrant-se en el despalanquejament del sector financer i en el seu programa de reformes estructurals.

Agència de traducció Català-Xinès

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Xina? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Xinès… Oferim serveis de traducció tècnica Xinès-Català, traducció legal Xinès-Català, traducció de llocs web Xinès-Català, o traducció de subtítols Xinès-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Xinès a Xina i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.