Idioma alemany

L'alemany (Deutsch) pertany a el grup occidental de la branca germànica de la família de llengües indoeuropees. És un dels idiomes més importants del món i el parlen uns 95 milions de nadius; 28 milions de persones el parlen com a segon idioma en uns 40 països de tot el món.

L'alemany es va allunyar d'altres llengües germàniques per una mutació fonètica anomenada la Mutació Consonàntica de l'Alt Alemany, també coneguda com la Segona Mutació Consonàntica de l'Alemany, que va començar als segles III al V, i que probablement va finalitzar al segle IX dC. El resultat el veiem quan comparem paraules alemanyes amb els seus corresponents en anglès, per exemple, pound-Pfund, apple-Apfel, cat-Katze, heart-Herz, make-machen. La Mutació Consonàntica de l'Alt Alemany va dividir a Alemanya en una zona septentrional més petita (sense mutació fonètica), i una zona central i una altra meridional més àmplia (amb mutació consonàntica). Els altres països on es parla alemany estan situats a sud d'aquesta frontera. Atès que la mutació consonàntica no es va produir a les terres baixes del nord d'Alemanya, el seu idioma s’anomena baix alemany (Plattdeutsch), per distingir-lo de l'alt alemany (Hochdeutsch) que es parla a les zona on sí es va produir la mutació fonètica.

L'alemany ha sofert una sèrie de canvis al llarg de la història.

Antic Alt Alemany

Es va parlar fins als segles X i XI. La seva gramàtica s'assemblava a la del llatí o les llengües eslaves per la seva complexitat. Resulta incomprensible per als lectors de l'alemany modern.

Alt Alemany Mitjà

Es va parlar fins al final de l'Edat Mitjana. Resulta relativament fàcil d'entendre per als lectors de l'alemany modern.

Nou Alt Alemany

Es va desenvolupar a la fi de l'Edat Mitjana. Resulta relativament fàcil d'entendre per als lectors de l'alemany modern.

Dialectes de l'alemany

Hi ha diferències considerables entre els dialectes de l’alemany. Tots els dialectes de l'alemany pertanyen al continuum dialectal entre l'Alt Alemany i el Baix Alemany. Només els dialectes veïns s'entenen entre si. Un parlant d'alemany estàndard pot tenir dificultats per entendre determinats dialectes, com els que es parlen a Suïssa.

Els dialectes del baix alemany s'assemblen més al neerlandès (holandès) que als dialectes de l'alt alemany (Hochdeutsch).

Els dialectes de l'alt alemany, parlats a la regió nord del Rhin es divideixen en alemany mitjà i superior.

L'alemany estàndard és una variant de l'alt alemany, que va evolucionar a Saxònia i que va ser acceptada com a norma escrita en els segles XVI i XVII.
L'alemany austríac i suís es basen en l'alemany superior.

Els dialectes de l'alt alemany parlats pels jueus asquenazites tenen algunes particularitats, i normalment es considera una llengua a part, anomenada Ídix o Jiddisch.

Els dialectes alemanys parlats a les colònies fundades per germanòfons es basaven en els dialectes regionals parlats pels colons, per exemple, l'alemany pennsilvanià (erròniament anomenat Dutch en lloc de Deutsch) es basa en l'alemany del Palatinat.

Parlants d'alemany

L'alemany és l'idioma oficial d'Alemanya (juntament amb el danès, el frisó i el sòrab com a llengües minoritàries), on el parlen 70 milions de persones com a llengua materna i altres 8 milions com a segona llengua.
L'alemany estàndard és l'únic idioma oficial a Liechtenstein i el parlen uns 7,5 milions de persones a Àustria.

A Suïssa, l'alemany comparteix co-oficialitat amb el francès, l'italià i el romanx.

A Bèlgica, l'alemany és idioma regional oficial a les zones germanòfones.

A Luxemburg, l'alemany comparteix estatut oficial amb el francès i el luxemburguès.

L'alemany és l'idioma oficial, juntament amb l'italià, de la Guàrdia Suïssa del Vaticà.

L'alemany és també llengua minoritària a Itàlia, Hongria, Eslovàquia, Romania, Dinamarca, França i Namíbia.

L'alemany és una de les 24llengües oficials de la Unió Europea. És la llengua amb major nombre de parlants nadius de la Unió Europea i la segona llengua més parlada a Europa després de l'anglès. També és un dels tres idiomes de treball de la Comissió Europea, juntament amb l'anglès i el francès.

En algunes èpoques, l'alemany també va ser llengua vehicular a Europa central, oriental i septentrional. Avui dia, és el segon idioma més estudiat a Europa i Àsia, després de l'anglès. La popularitat de l'alemany ve de la gran quantitat de canals de televisió en alemany que es poden veure a Europa. A més, és el tercer idioma més ensenyat al món després de l'espanyol i el francès.

Agència de traducció castellà<>català<>alemany

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma alemany, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-alemany com alemany-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en alemany? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en alemany és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-alemany fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer alemany-català o un Traductor legal alemany-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.