Idioma anglès

L'anglès pertany al grup occidental de la branca germànica de la família de llengües indoeuropees. Està relacionat amb els dialectes del baix alemany i amb el neerlandès. L'anglès es va originar a partir llengua parlada a les Illes Angleses per les tribus germàniques, els angles, els saxons i els juts, que van arribar a les Illes Britàniques al voltant de l'any 450 dC i van aconseguir desplaçar als habitants nadius de parla celta al que ara és Escòcia, Gal·les, Cornualla i Irlanda. Els dialectes parlats per aquests invasors formaven la base de l'anglès antic, que també estava fortament influenciat pel nòrdic antic, parlat pels invasors víkings dels segles VIII i IX.

Durant els 300 anys posteriors a la conquesta normanda de 1066, els reis d'Anglaterra només parlaven francès. Durant aquest temps, un gran nombre de paraules franceses van ser assimilades a l'anglès antic, que també va perdre la majoria de les seves inflexions. L'idioma resultant es coneix com anglès mitjà. Les obres més famoses que sobreviuen de l'anglès antic i l'anglès mitjà són Els contes de Canterbury, de Beowulf i Chaucer.

Al voltant del 1500, el Gran Desplaçament Vocàlic va marcar la transició de l'anglès mitjà a l'anglès modern. Va ocórrer als segles XV-XVIII amb una sèrie d'etapes graduals i va implicar un canvi de sons que va afectar les vocals llargues en anglès, conegudes com el Gran Desplaçament Vocàlic.

Dialectes de l'anglès

L'anglès es va estendre des de Gran Bretanya, en els segles XVII i XVIII, fins Amèrica del Nord, el Carib i Irlanda del Nord; i en els segles XVIII i XIX al sud d'Àsia i Àfrica. Quan els colons es van emancipar d'Anglaterra, les variants d'anglès van evolucionar de manera diferent. Amb el pas el temps, es van anar diferenciant cada vegada més entre si i del seu originari anglès britànic.

Avui dia, hi ha moltes variants d'anglès estàndard al món, a més d'infinitat de variants no estàndard. Les variants estàndard es divideixen sovint en dos grups diferenciats principalment per la pronunciació i el vocabulari, que són més perceptibles a la parla que a l’escriptura:

L'anglès britànic, parlat per nadius d'anglès a Anglaterra, Irlanda, Gal·les, Escòcia, Austràlia, Nova Zelanda i Sud-àfrica.

L'anglès americà parlat per nadius educats en anglès als Estats Units i Canadà. Cadascuna de les dues varietats abasta un gran nombre de diferències regionals i socials que es reflecteixen en la pronunciació, el vocabulari i inclús la gramàtica. Com a resultat, ja no es pot pensar a l'anglès com en un idioma unitari. Per contra, és més adient pensar en els diferents anglesos de món.

Parlants de l'anglès

Els càlculs del nombre de parlants nadius d'anglès varien. L'anglès té uns 335 milions de parlants nadius, la qual cosa el converteix en el tercer idioma nadiu més important del món després del xinès mandarí (874 milions) i de l'espanyol (406 milions). Els càlculs del total de persones que parlen anglès com a segona llengua també varien molt, entre 500 milions i més de 1.000 milions de persones.

L'anglès té una difusió més gran que qualsevol altre idioma del món, deguda a la influència política, econòmica, científica i cultural, primer d'Anglaterra i posteriorment dels Estats Units. Els països que utilitzen l'anglès com a primera o segona llengua es troben en els cinc continents, i la població total d'aquests països representa prop de la meitat de la població mundial.

És l'idioma oficial o nacional de 52 països, entre ells els Estats Units i els seus territoris, Regne Unit i els Països de la Commonwealth.

L'anglès va derivar en un gran nombre de llengües criolles i pidgin basades en l'anglès. La majoria de llengües criolles d'origen anglès es van formar en les colònies britàniques en els segles XVII i XVIII. Avui dia, es parlen a les illes de la Mar Carib, a Àfrica i a les illes de l'Oceà Pacífic.

L'anglès és un dels idiomes oficials de les Nacions Unides (ONU), de l'Organització de el Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), de l'Organització dels Estats Americans (OEA) i de la Unió Europea (UE).
El 2013, l'anglès representava el 55,5% de tot el contingut d'Internet.

L'anglès és avui dia el segon idioma més estudiat del món perquè es requereix un coneixement pràctic de l'anglès en molts camps i professions, així com per a la comunicació internacional.

Els préstecs de l'anglès es troben en molts idiomes, especialment en els camps de la ciència, la tecnologia, la política i la cultura, i la terminologia internacional està dominada per termes en anglès.

Els escrits en llengua anglesa han estat els que més premis Nobel han obtingut, per sobre de qualsevol altre idioma.

Agència de traducció castellà<>català<>anglès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma anglès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-anglès com anglès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en anglès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en anglès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-anglès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer anglès-català o un Traductor legal anglès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.