Idioma basc

El basc o euskera és un dels pocs idiomes no indoeuropeus que es parla a Europa Occidental. Altres d'aquests idiomes no indoeuropeus són l'estonià, el finès, l'hongarès, el sami i el maltès

És una llengua aïllada, és a dir, no té parents coneguts enlloc del món. Això ha portat a una sèrie d'hipòtesis sobre el seu origen. La teoria predominant és que una forma primerenca d'euskera ja es parlava al sud-oest d'Europa abans de l'arribada dels proto-indoeuropeus fa uns 2.000 anys. Es creu que els bascos ja ocupaven el seu actual territori molt abans que els celtes i els romans envaïssin les seves terres. La seva cultura es remunta al Paleolític, el que converteix al seu idioma en el més antic d'Europa. El nom de basc prové del llatí vascons. Vasconia (Gascunya) era el nom romà per al territori dels Pirineus occidentals.

Avui en dia, el basc el parlen unes 659.000 persones al País Basc (Euskadi), comunitat autònoma del nord d'Espanya, situada entre França i la comunitat autònoma de Navarra.

Parlants d'euskera

El basc té estatus de llengua oficial al País Basc, on la majoria dels parlants d'euskera també parlen castellà. No té estatus oficial al País Basc-Francès, on la majoria parla francès.

Dialectes de l'euskera

Es reconeixen diversos dialectes de l'euskera:

el guipuscoà
l'alt navarrès
el baix navarrès o labortano
el roncalès
el biscaí
el suletí, parlat a França

Tots els dialectes són mútuament intel·ligibles, excepte el suletí. El dialecte estandarditzat més utilitzat és el Batua ( "unificat" en basc). S'ensenya a la majoria de les escoles i s'utilitza als mitjans de comunicació. Se li sol denominar basc estàndard. Encara que de vegades es prefereixen les varietats regionals per a la comunicació oral, hi ha un fort desig d'utilitzar la norma unificada Batua.

Agència de traducció castellà<>català<>basc

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma basc, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-basc com basc-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en basc? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en basc és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-basc fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer basc-català o un Traductor legal basc-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.