Idioma croat

El croat (hrvatski jezik) pertany al grup eslau meridional de la família de llengües indoeuropees. Després de la desintegració de Iugoslàvia, el serbocroat, la llengua comuna dels serbis, croats, bosnians i montenegrins, es va dividir oficialment en tres llengües mútuament intel·ligibles entre si: serbi, croat i bosnià. Encara que el terme "serbocroat" va deixar d'utilitzar-se amb la dissolució de Iugoslàvia, segueix sent controvertit per les connotacions històriques, culturals i polítiques, i a la falta de precisió en la definició del terme "llengua". S’ha de dir que aquests tres idiomes són en gran mesura el resultat de decisions polítiques, més que lingüístiques.

La part oriental de Iugoslàvia, és a dir, Sèrbia, Montenegro i zones de Bòsnia i Hercegovina, eren religiosa i culturalment diferents de la part occidental de país, és a dir, Croàcia i altres parts de Bòsnia i HercegovinaSèrbia formava part de l'Imperi Otomà, mentre que Croàcia estava sota el domini austrohongarès. Com a resultat, el serbi i el croat es basen en dialectes diferents i s'escriuen amb alfabets diferents. El serbi i el croat es van convertir en una sola llengua al segle XIX, en un intent per crear un estat eslau independent (yug significa "sud").

Tot i que el serbi, el croat i el bosnià difereixen en diversos aspectes, aquestes diferències no impedeixen que els seus parlants s'entenguin entre si, de fet, no són tan grans com les diferències dialectals dins dels propis idiomes. Això no és sorprenent, ja que les contínues migracions de poblacions eslaves durant els cinc-cents anys de domini turc van produir un mosaic de dialectes locals que sobrepassen les fronteres nacionals establertes fa poc.

Dialectes del croat

El quadre dialectal del serbi, croat i bosnià és força complex i el comparteixen tres idiomes. La principal diferència dialectal es basa en la pronunciació de la consonant inicial en la paraula què.

Stokavià : shto
Txakavià : cha
Kajkavià : kaj

El štokavià es parla a Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Montenegro i el sud d'Àustria. Les principals subdivisions del štokavià es basen en dos principis: un és si el subdialecte és l'antic štokavià o el neo-štokavià , i els diferents accents segons la forma en que l'antic fonema eslau jat ha canviat. Els lingüistes distingeixen set subdialectes del štokavià.

Parlants de croat

El croat estàndard és l'idioma oficial de Croàcia. El parlen 4,8 milions de persones a Croàcia en tots els àmbits de la vida pública i privada. També es parla a Àustria, Bòsnia i Hercegovina, Alemanya, Hongria, Itàlia, Eslovàquia, Eslovènia, Austràlia, Estats Units i Canadà. S'estima que al voltant de 4 milions de persones parlen croat a Croàcia, i 5,5 milions a tot el món.

El 1967, acadèmics i escriptors croats van publicar la Declaració sobre el nom i l'estat de la llengua literària croata, en la qual es comminava a un ús més ampli del croat en la vida pública. El 1974, la constitució iugoslava va permetre a cada república identificar el seu propi idioma oficial. Amb la desintegració de Iugoslàvia en els anys 90, el croat va exercir un paper important en l'establiment de la identitat de Croàcia com a estat independent.

Agència de traducció castellà<>català<>croat

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma croat, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-croat com croat-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en croat? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en croat és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-croat fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer croat-català o un Traductor legal croat-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.