Idioma danès

El danès (Dansk) pertany al grup escandinau oriental de la branca germànica de la família de llengües indoeuropees. El danès està estretament relacionat amb el noruec i el suec. Els tres idiomes van evolucionar a partir del Nòrdic antic que es parlava a les zones d'Escandinàvia que ara són Noruega, Dinamarca i Suècia. Fins al dia d'avui, els danesos, noruecs i suecs poden entendre's entre si sense necessitat d'intèrpret. Tot i l'alt grau d'intel·ligibilitat mútua, no seria correcte anomenar els tres idiomes dialectes, perquè els danesos, els noruecs i els suecs veuen aquests idiomes com a llengües oficials estandarditzades en els seus respectius països, amb normes diferenciades d'escriptura i pronunciació.

El danès i el suec es van convertir en idiomes normativitzats abans que el noruec. Des de l'època de la Reforma Protestant van passar a ser idiomes independents, quan es va traduir la Bíblia a cada un d'aquests idiomes.

Danès

Dinamarca té la seva pròpia Església Luterana i la seva pròpia Bíblia. Va desenvolupar un llengua escrita basada en l'idioma parlat a Copenhaguen i els seus voltants. També va imposar aquesta llengua a Noruega.

Suec

Després d'obtenir Suècia la seva independència del domini danès el 1526, va desenvolupar un idioma escrit basat en la llengua parlada a Estocolm i els seus voltants. Quan el poder militar suec es va apoderar de les províncies daneses i noruegues, també va adoptar l'escriptura sueca.

Noruec

Els noruecs van aprendre a escriure danès durant els 4 segles de dominació de Dinamarca (entre 1380 i 1814). No obstant això, la llengua parlada va evolucionar de forma diferent. Després d'obtenir la seva independència de Dinamarca, els noruecs es van quedar amb un idioma parlat estandarditzat que, encara que s’escrivia com el danès, diferia d'aquest en el seu sistema fonètic i en el vocabulari. Aquesta llengua es coneix avui dia com bokmål. Per això, el bokmål és descendent del noruec antic en la seva forma oral, i del danès antic en la seva forma escrita.

Dialectes del danès

El danès sol dividir-se en dos grans grups dialectals.

Bornholmsk (danès oriental)
Sønderjysk (jutlàndic meridional)

El danès estàndard es basa en el danès oriental que es parla a Copenhaguen i els seus voltants. Es parla a les grans ciutats, s'ensenya a les escoles i s'utilitza en els mitjans de comunicació. Atès que el territori de Dinamarca està format per moltes illes i penínsules, hi ha molts altres dialectes regionals, no tots ells mútuament intel·ligibles.

Parlants de danès

El danès és la llengua nacional de facto de Dinamarca. És la llengua nacional de Groenlàndia juntament amb el groenlandès, i una assignatura obligatòria a les escoles primàries de les Illes Fèroe.  Així mateix, el danès és utilitzat per la minoria danesa de sud de Schleswig, una zona d'Alemanya fronterera amb Dinamarca, on té estatus de llengua minoritària protegida. El parlen 5,4 milions de persones a Dinamarca. També es parla al Canadà, Alemanya, Groenlàndia, Islàndia, Noruega, Suècia, Emirats Àrabs Units i els Estats Units. El nombre total de parlants de danès a tot el món s'estima en uns 5,6 milions.

Agència de traducció castellà<>català<>danès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma danès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-danès com danès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en danès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en danès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-danès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer danès-català o un Traductor legal danès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.