Idioma francès

El francès (français) pertany a la branca romànica de la família de llengües indoeuropees. Com totes les llengües romàniques, va evolucionar a partir del llatí vulgar que parlaven els invasors romans. Abans de la invasió romana de l'actual França, el territori estava habitat per un poble celta que els romans anomenaven gals. La llengua dels gals va tenir escàs impacte en el francès.

A partir del segle III, els gals van ser envaïts per tribus germàniques, les llengües de les quals van tenir un profund efecte en el llatí vulgar de la regió, especialment en el seu vocabulari. El 1539, el rei Francesc I va fer del francès la llengua oficial de l'administració i dels procediments judicials a França, reemplaçant al llatí com a llengua oficial escrita de país. Després d'un període d'unificació i estandardització, la llengua parlada en els segles XVII i XVIII va esdevenir la base del francès modern. A partir del segle XVII, al francès se li va atorgar la condició de llengua de cultura i diplomàcia a tot el món occidental. La colonització europea va portar el francès al continent americà, a l'Àfrica subsahariana i al sud-est asiàtic.

Dialectes del francès

Europa

El francès europeu es divideix generalment en dos dialectes principals que, al seu torn, abasten moltes variants regionals.

Langue d'oil

Variants septentrionals i centrals del francès, inclosa l'actual Bèlgica. Un dels dialectes de la langue d'oil era el françien, que es parlava a Illa de França. Aquest va esdevenir la base del francès estàndard. No obstant això, no va arribar a ser dominant a tot França, fins i tot després de convertir-se en una important llengua internacional de cultura i diplomàcia.

Langue d'oc 

Varietats septentrionals del francès, que inclouen els dialectes de Suïssa i de la Val d'Aosta a Itàlia, estretament lligats al català.

Canadà

Totes les varietats de francès canadenc es diferencien del francès estàndard en pronunciació, vocabulari i gramàtica. El francès canadenc es divideix generalment en tres varietats:

Es parla quebequès al Quebec. És parlat per una aclaparadora majoria dels francòfons canadencs.

El franc-ontariense, parlat a Ontario, a l'oest de Canadà, a Labrador i a Nova Anglaterra. Es considera un dialecte molt conservador del francès.

El Acadiens parlat pels acadians en algunes parts de les Províncies Marítimes del Canadà.

Àfrica

Àfrica té la major població de francòfons del món. Les variants africanes del francès es parlen en 31 països africans i el nombre de parlants com a primera i segona llengua supera els 100 milions. Totes les variants de francès africà es diferencien del francès estàndard en pronunciació, vocabulari i gramàtica.

Generalment es divideixen en diversos grups:

  • Varietats de francès parlades a l'Àfrica Occidental, Central i Oriental amb uns 75 milions de parlants com a primera i segona llengua;
  • Variants del francès, conegut com francès del Magrib, parlat al nord-oest d'Àfrica amb uns 36 milions de parlants com a primera i segona llengua;
  • Les variants de francès parlades en l'Oceà Índic, (Reunió, Maurici i Seychelles) amb aproximadament 1,6 milions de parlants com a primera i segona llengua.

Parlants de francès

El francès es parla a 53 països, el que el converteix en una de les llengües més difoses del món. Es calcula que el nombre de francòfons com a primera i segona llengua a tot el món oscil·la entre 220 i 300 milions de persones. És idioma oficial i cooficial en 29 països. Els països que utilitzen el francès com a primera o segona llengua estan repartits pels quatre continents.  Quatre d'ells estan a Europa: França, Bèlgica, Suïssa i Luxemburg. Dos, al continent americà: Canadà i Haití. També hi ha dos departaments d'ultramar de França: Martinica i Guadalupe. La resta són antigues colònies franceses d'Àfrica i illes dels oceans Índic i Pacífic. El francès és el segon idioma majoritari d'Algèria, Tunísia i el Marroc. La difusió del francès es deu a la influència política, econòmica, científica i cultural de França.

Agència de traducció castellà<>català<>francès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma francès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-francès com francès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en francès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en francès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-francès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer francès-català o un Traductor legal francès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.