Idioma hebreu

L'hebreu ('Ivrit, עִבְרִית), o Ivrit, forma part de la branca semítica de la família de llengües afroasiàtiques. És l'idioma de la Bíblia hebrea i de l'Antic Testament dels cristians. La major part del Tanakh, i del Torà, que tradicionalment es creu que va ser redactat en l'època de Moisès fa 3.300 anys, està escrita en hebreu clàssic.

L'hebreu va començar a extingir-se com a llengua parlada després que els jueus fossin derrotats pels Babilonis al 586 aC L'hebreu parlat va ser reemplaçat per l'arameu, encara que es va mantenir com la llengua de la religió, l'ensenyament i la literatura. L'hebreu va tornar a renéixer com a llengua parlada a la fi de segle XIX i principis al XX, en forma d'hebreu modern.

Va reemplaçar a l'àrab a l'ídix, al rus i a una sèrie de llengües parlades pels jueus que van emigrar a Israel.

Dialectes de l'hebreu

Hi ha dos dialectes principals de l'hebreu.

  • El dialecte europeïtzat el parlen els jueus asquenazites d'ascendència europea. Està fortament influenciat pe l'ídix o jiddisch. Avui en dia, el dialecte europeitzat gaudeix d'un major prestigi social i tendeix a ser el preferit per la majoria dels joves israelians.
  • El dialecte oriental el parlen els jueus sefardites, els avantpassats dels quals van arribar a Israel des de països de l'Orient Mitjà. El nom "sefardita" prové de la paraula hebrea Sefarad, 'Península Ibèrica'. Aquests jueus van viure a Espanya i Portugal des de l'Edat Mitjana fins a la seva persecució i expulsió massiva d'aquests països en les últimes dècades de segle XV, quan van fugir a Orient Mitjà. L'hebreu oriental té moltes influències de l'àrab.

Tot i els intents de l'Acadèmia de la Llengua Hebrea per establir normes, els parlants nadius d'hebreu, que ara són majoria, han creat una varietat, l'hebreu israelià parlat, que encara no ha estat descrit ni normativitzat de forma sistemàtica.

Parlants d'hebreu

L'hebreu és parlat per prop de 5 milions de persones a Israel. Aquesta xifra inclou els qui la parlen com a llengua materna i els que la parlen com a segona llengua amb diferents nivells de fluïdesa.  Es va convertir en una llengua oficial de la Palestina britànica el 1922. Avui dia, és l'idioma oficial de l'Estat d'Israel. S'utilitza per a fins oficials, públics i privats en tot Israel, amb l'excepció de el sector àrab, on s'utilitza l'àrab. Les escoles públiques imparteixen les classes en hebreu o en àrab. No obstant això, l'hebreu és una assignatura obligatòria fins al desè grau a totes les escoles, fins i tot les àrabs.

L'hebreu és també la llengua vehicular a les universitats. És l'idioma de la majoria dels diaris, llibres, revistes, ràdios i televisions. A més, l'hebreu segueix sent la llengua litúrgica dels jueus de tot el món. Hi ha altres estudis que xifren el nombre total de parlants d'hebreu en 9 milions, però aquesta xifra no indica què s'entén per "parlants".

Agència de traducció castellà<>català<>hebreu

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma hebreu, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-hebreu com hebreu-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en hebreu? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en hebreu és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-hebreu fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer hebreu-català o un Traductor legal hebreu-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.