Idioma holandès

L'holandès, o neerlandès, pertany a la branca germànica occidental de la família de llengües indoeuropees, i el parlen uns 16,4 milions de persones als Països Baixos (Holanda) i a la meitat nord de Bèlgica (Flandes, inclosa la capital de Bèlgica, Brussel·les). També es parla a Aruba, Brasil, Canadà, Carib, Curaçao, Alemanya, Sant Martí, Sud-àfrica, Surinam i els Estats Units. La població mundial de parlants de neerlandès és de 23 milions de persones.

La paraula 'Dutch' en anglès prové de l'antiga paraula germànica theodisk que es referia a la llengua parlada pel poble, en contraposició al llatí oficial. Theodisk va passar a ser Deutsch en alemany modern. En neerlandès, theodisk es va convertir en dues paraules diferents: duits, que significa "alemany", i diets, que significa "Dutch", un terme que ja no s'utilitza. Avui en dia, theodisk sobreviu en tedesco, la paraula italiana per 'alemany'.

Abans que Holanda es convertís en un país independent en 1550, la paraula anglesa Dutch s'usava per referir-se a qualsevol llengua germànica. Fins al dia d'avui, els descendents dels colons alemanys al sud-est de Pennsilvània són coneguts com els holandesos (dutch) de Pennsylvania.

Dialectes de l'holandès

El quadre dialectal és una mica complicat, ja que el neerlandès es parla en diversos països, i la varietat de neerlandès que es parla a Bèlgica es coneix com flamenc. Existeix un continuum dialectal entre l'holandès i el Baix Alemany, de manera que no hi ha una frontera clara entre els dos idiomes. Alguns dialectes alemanys s'apropen més al neerlandès que a l'alemany estàndard.

Països Baixos

Es parla baix-alemany a Groningen, Drenthe i Overijssel.
Zuid-Gelders, que també es parla a Renània del Nord-Westfàlia, a Alemanya
Brabançó
Limburguès

Bèlgica

Els dialectes flamencs es caracteritzen per un gran nombre de préstecs del francès, com la paraula flamenca per 'forquilla' que és fourchette, en lloc de l'holandès vork. S'han identificat diversos dialectes.

El flamenc occidental, que també es parla en part de la província neerlandesa de Zelanda i en una petita àrea a prop de Dunquerque (França) a la frontera belga.

Flamenc oriental
Brabançó
Limburguès

Parlants d'holandès

Els parlants d'holandès o neerlandès es distribueixen en els següents territoris:

Països Baixos

El neerlandès és l'idioma oficial nacional dels Països Baixos, on el parlen 16,4 milions de persones.

Bèlgica

El neerlandès és una llengua oficial nacional de Bèlgica, juntament amb el francès i l'alemany. El parlen més de 6 milions de persones.

França 

Encara que hi ha 80.000 parlants d'holandès (anomenat Vlaams, o flamenc) a la regió nord-est de França, no gaudeix de reconeixement oficial.

Aruba

El neerlandès és l'idioma nacional de facto d'Aruba, on el parlen 5.290 persones, però el seu ús està disminuint.

Bonaire, Sant Eustaqui i Saba

El neerlandès és la llengua oficial nacional de Bonaire, Sant Eustaqui i Saba, amb uns 21.000 parlants.

Curaçao

El neerlandès és llengua nacional amb més de 11.400 parlants.

Sint Maarten (part holandesa)

El neerlandès és la llengua oficial nacional amb 2.000 parlants.

Surinam

El neerlandès és la llengua nacional de facto de Surinam, amb 200.000 parlants.

Agència de traducció castellà<>català<>holandès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma holandès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-holandès com holandès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en holandès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en holandès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-holandès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer holandès-català o un Traductor legal holandès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.