Idioma letó

El letó (latviešu valoda) pertany a la branca bàltica de la família de llengües indoeuropees. El parlen al voltant de 1,5 milions de persones a Letònia. També es parla a Austràlia, Bielorússia, Brasil, Canadà, Estònia, Alemanya, Lituània, Nova Zelanda, Rússia, Suècia, Ucraïna, Regne Unit i Estats Units.

S'estima que prop de 1,7 milions de persones a tot el món consideren que el letó és la seva llengua materna. Tot i que el parent més proper del letó és el lituà, els parlants d'aquestes llengües no s'entenen entre si. Es creu que totes dues han evolucionat a partir d'un hipotètic avantpassat comú anomenat proto-balto-eslau. Tant el letó com el lituà han conservat moltes de les característiques dels idiomes protoindoeuropeos, especialment en els seus sistemes de substantius. Dels dos idiomes, el lituà és el més conservador, ja que conserva més formes arcaiques que el letó.

Parlants de letó

El letó és la llengua oficial de la República de Letònia. Se li va atorgar l'estatus d'oficial el 1989, dos anys abans de la independència del país de l'antiga Unió Soviètica en 1991. Avui en dia, el letó s'utilitza en tots els àmbits oficials. És l'idioma predominant en els mitjans de comunicació, encara que també s'utilitzen el rus, l'anglès, el suec i altres llengües minoritàries en diaris i emissores de ràdio i televisió. El letó s'utilitza en el sistema educatius a tots els nivells. El rus i l'anglès també es parlen, a més del letó, en l'àmbit universitari.

La població de parla letona també parla rus, lituà, polonès o estonià, depenent de la zona de país.

Dialectes de letó

Tot i ser un país petit, el letó té diversos dialectes regionals mútuament intel·ligibles. Hi ha un cert desacord quant a la seva classificació. Els estudiosos del letó els divideixen tradicionalment en tres grups, a saber:

  • Livonià
  • Letó mitjà
  • Alt letó, que constitueix la base del letó estàndard.

Agència de traducció castellà<>català<>letó

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma letó, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-letó com letó-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en letó? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en letó és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-letó fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer letó-català o un Traductor legal letó-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.