Idioma lituà

El lituà (lietuvių kalba) pertany a la branca bàltica de la família de llengües indoeuropees. A Lituània el parlen uns 2,8 milions de persones. A més de a Lituània, es parla a Letònia, Estònia, Polònia, Canadà i els Estats Units. La població mundial de parlants de lituà s'estima en uns 3 milions de persones.

El parent més proper del lituà és el letó, però els dos idiomes no són mútuament intel·ligibles. Es creu que tots dos han evolucionat a partir d'un hipotètic avantpassat comú anomenat proto-balto-eslau. Hi ha la hipòtesi que van començar a dividir-se a partir de l'any 800 dC, i que hi va haver un llarg període en el qual el lituà i el letó van ser dos dialectes d'un mateix idioma, fins possiblement els segles XVI-XVII, quan finalment van emergir com dos idiomes diferents.

Tant el letó com el lituà han conservat moltes de les característiques dels idiomes protoindoeuropeos, especialment en els seus sistemes de substantius. Dels dos idiomes, el lituà és el més conservador, ja que conserva més formes arcaiques que el letó. Aquestes característiques només s'han estudiat en llengües indoeuropees extingides. Per aquesta raó, els estudiosos de la lingüística indoeuropea s'han interessat molt pel lituà.

Parlants de lituà

El lituà és l'idioma oficial de Lituània des de 1918. Avui dia, és una de les llengües oficials de la Unió Europea.  D'acord amb el 2017 CIA World Factbook, el lituà el parlen a Lituània el 84% dels 2,8 milions d'habitants del país. Altres idiomes que es parlen són el polonès, el rus i el bielorús. El lituà s'ha estès en gran mesura a través de comunitats d'emigrants a l'Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Dinamarca, Estònia, França, Alemanya, Islàndia, Irlanda, Noruega, Rússia, Espanya, Suècia, el Regne Unit, Estats Units i Uruguai. S'estima que el nombre total de parlants de lituà a tot el món és de 3,2 milions.

Quan Lituània es va independitzar de l'antiga Unió Soviètica el 1991, va emergir un gran nombre de publicacions en lituà. Avui dia, hi ha una pròspera indústria editorial, així com emissions de ràdio i televisió en lituà.

Dialectes de lituà

El lituà està dividit en diverses zones dialectals amb un nivell d'intel·ligibilitat mútua no molt alt. El lituà estàndard es basa en el Aukštaitian (lituà de les terres altes), que s'ensenya a les escoles.

Agència de traducció castellà<>català<>lituà

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma lituà, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-lituà com lituà-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en lituà? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en lituà és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-lituà fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer lituà-català o un Traductor legal lituà-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.