Idioma portuguès

El portuguès, português o la llengua portuguesa, pertany a la branca romànica de la família de llengües indoeuropees. És un macro-idioma d'àmplia difusió i un dels idiomes més importants del món, que ocupa el sisè lloc després del xinès, l'espanyol ,l'anglès, l'hindi i l'àrab. S'estima que la població mundial de parlants de portuguès com a llengua materna és d'uns 204,3 milions de persones, mentre que altres estimacions situen la xifra en 215 milions.

Després de la conquesta romana de la Península Ibèrica, el llatí vulgar va substituir a les llengües locals. Al llarg de la costa atlàntica, el llatí va anar evolucionant de mica en mica cap al gallec-portuguès. Després de la incorporació de Galícia a Espanya, Portugal va seguir independent i l'idioma es va dividir en gallec i portuguès.

Als segles XIV-XVI, el portuguès es va estendre a moltes regions d'Àsia, Àfrica i Amèrica. Al segle XVI, va passar a ser llengua vehicular a Àsia i Àfrica, on es va utilitzar per l'administració colonial, el comerç i la comunicació entre locals i europeus. Algunes comunitats de parla portuguesa de l'Índia, Sri Lanka, Malàisia i Indonèsia van conservar la llengua fins i tot després d'independitzar-de Portugal. Va ser l'origen de les llengües criolles de base portuguesa.

Parlants de portuguès

El portuguès es va estendre per tot el món en els segles XV i XVI, a mesura que Portugal creava un imperi colonial i comercial de gran abast que abastava països d'Àsia, Àfrica i Amèrica de Sud. En l'actualitat, el portuguès i les llengües criolles de base portuguesa són les llengües oficials, oficials de-facto o cooficials de Brasil (203 milions), Portugal (10,8 milions), Moçambic (24,7 milions), Angola (24 , 4 milions), Guinea Bissau (1,7 milions), Timor Oriental (1,2 milions), Macau (588.000), les Illes Verds (538.500), i São Tomé i Príncipe (190.400). Cal tenir en compte que les xifres anteriors són estimacions de població, no el nombre real de parlants com a primera i/o segona llengua en aquests països.

El 1986, el portuguès es va convertir en llengua oficial de la Unió Europea (UE). El 1996 es va crear la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP) per promoure la cooperació i els intercanvis culturals entre els països membres i per crear un estàndard portuguès.

Dialectes del portuguès

El portuguès és una llengua pluricèntrica, és a dir, té dos estàndards parlats i dos estàndards escrits. Hi ha dos grups principals de dialectes: els de la Península Ibèrica (portuguès europeu) i els del Brasil (portuguès brasiler). Les diferències entre les dues afecten a la pronunciació, gramàtica i vocabulari. Les varietats portugueses parlades a Àfrica i Àsia estan més a prop de les de Portugal que de les del Brasil.

El portuguès europeu es divideix en varietats de nord i de sud. Les normes de prestigi es basen en la varietat meridional tal com es parla a la capital de Lisboa.  Les normes de prestigi del portuguès brasiler en general són les del portuguès europeu. Encara que el portuguès brasiler estàndard escrit es basava originalment en el portuguès europeu estàndard, hi ha diferències entre tots dos que afecten l'ortografia, el lèxic i, en menor mesura, a la gramàtica.

Agència de traducció castellà<>català<>portuguès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma portuguès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-portuguès com portuguès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en portuguès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en portuguès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-portuguès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer portuguès-català o un Traductor legal portuguès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.