Idioma serbi

El serbi (cpпcки jeзик, Srpski jezik) pertany al grup eslau meridional de la família de llengües indoeuropees. Després de la desintegració de Iugoslàvia, el serbocroat, definit com la llengua comuna de serbis, croats, bosnians i montenegrins, es va dividir oficialment en tres llengües recíprocament intel·ligibles: el bosnià, el croat i el serbi. Encara que el terme "serbocroat" va deixar d'utilitzar-se, segueix sent objecte de controvèrsia a causa de les seves connotacions històriques, culturals i polítiques, i a la falta d'acord en la definició del que s'entén per "llengua". Es podria dir que aquestes llengües són en gran mesura el resultat de decisions polítiques, més que lingüístiques.

La part oriental de Iugoslàvia, és a dir, Sèrbia, Montenegro i parts de Bòsnia i Hercegovina, eren religiosa i culturalment diferents de la part occidental de país, és a dir, Croàcia i altres parts de Bòsnia i Hercegovina. Sèrbia va estar sota domini Otomà, mentre que Croàcia va estar sota domini austrohongarès.

El serbi i el croat es van fusionar en una sola llengua al segle XIX, i va sorgir de l'intent de crear un estat eslau independent.

Si bé el serbi el croat i el bosnià difereixen en diversos aspectes, aquestes diferències no impedeixen que els seus parlants s'entenguin entre ells. De fet, no són tan grans com les diferències dins dels propis idiomes. Això no és sorprenent, ja que les contínues migracions de poblacions eslaves durant els cinc-cents anys de domini turc van produir un mosaic de dialectes locals que sobrepassen les fronteres nacionals recents.

Parlants de serbi

Hi ha 6,6 milions de parlants de serbi a Sèrbia. El serbi també es parla a Montenegro, Bòsnia i Hercegovina, ia Macedònia, Albània, Austràlia, Bulgària, Canadà, Emirats Àrabs Units, Grècia, Romania, Rússia, Suècia, Suïssa, Turquia, Ucraïna, etc. S'estima que hi ha uns 8,6 milions de parlants de serbi a tot el món. El serbi estàndard, basat en la pronunciació štokavski, era l'idioma oficial de la República Federal de Iugoslàvia. S'utilitza en àmbits oficials, en tots els nivells educatius, en mitjans de comunicació i en tots els àmbits de la vida social, cultural i privada.

Dialectes del serbi

Els dialectes del serbi, el croat i el bosnià comparteixen determinades característiques. La principal diferència dialectal es basa en la pronunciació de la consonant inicial en la paraula "què". Es distingeixen tres dialectes:

  • Estocau (Štokavski)
  • Txakavià (Čakavski)
  • Kaikavià (Kajkavski)

El Txakavià, al seu torn, té tres variants, basades en tres pronunciacions diferents de les vocals actuals que van reemplaçar a la vocal llarga comuna eslava [æ], coneguda com a 'jat'.

Agència de traducció castellà<>català<>serbi

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma serbi, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-serbi com serbi-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en serbi? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en serbi és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-serbi fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer serbi-català o un Traductor legal serbi-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.