Idioma turc

El turc (Türkçe), la més occidental de les llengües turqueses, pertany a la branca turquesa de la família de llengües altaiques. Té el major nombre de parlants de totes les llengües turqueses i hi ha un grau significatiu d'intel·ligibilitat mútua entre el turc i altres llengües oghuz, com el azerbaidjanès, el turcman i el qashqai.

El turc és una llengua turquesa parlada per uns 88 milions de persones, principalment a Turquia, i també al nord de Xipre, Alemanya, Bulgària i altres països. Existeixen prop de 82 milions de parlants de turc a Turquia; uns 2 milions a Alemanya; 606.000 a Bulgària; 500.000 al Regne Unit; 300.000 al nord de Xipre; 165.000 als EUA; i 130.000 a l'Uzbekistan. El turc és idioma oficial a Turquia i Xipre. Està reconeguda com a llengua minoritària a Bòsnia i Hercegovina, Grècia, Iraq, Kosovo, Macedònia del Nord i Romania. El turc és un membre de la branca oghuz de la família de les llengües turqueses. Està estretament relacionat amb l'àzeri, el turcman, el qashqai, el gagauz i el turc dels Balcans, i hi ha una considerable intel·ligibilitat mútua entre aquests idiomes. L'avantpassat del turc modern, el Oghuz, va ser portat a Anatòlia des d'Àsia Central durant el segle XI dC pels turcs selyúcides. Aquest va derivar en el turc otomà, i contenia molts préstecs de l'àrab i el persa.

Fins el 1928, el turc s'escrivia amb una versió de l'alfabet perso-àrab, coneguda com alfabet turc otomà. El 1928, en un intent de modernitzar Turquia, Mustafa Kemal Atatürk va promulgar un decret que reemplaçava l'alfabet àrab per un alfabet llatinitzat que s'ha utilitzat des de llavors. Els préstecs de l'àrab i el turc es van reemplaçar pels seus equivalents turcs. Avui dia, només els erudits i aquells que van aprendre a llegir abans de 1928 poden llegir el turc escrit en alfabet turc otomà.

Parlants de turc

El turc és la llengua oficial de Turquia, on el parlen 67 milions de persones com a primera llengua i 350.000 com a segona llengua. També és idioma oficial a Xipre juntament amb el grec. La resta de turcòfons viuen en 35 països d'Europa, Orient Mitjà, Àsia Central i Amèrica. La majoria d'aquests països formaven part del territori que abans estava dominat per l'Imperi Otomà, amb una població mundial de parlants de turc estimada en fins a 71 milions de persones.

Dialectes del turc

El turc té diversos dialectes. Es coneixen com a dialectes els següents: Danubian, Dinler, Edirne, Eskisehir, Gaziantep, Karamanli, Razgrad, Rumelian i Urfa.

El turc estàndard modern es basa en la variant que es parla a Istanbul, la ciutat més gran de país.

Agència de traducció castellà<>català<>turc

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma turc, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-turc com turc-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en turc? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en turc és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-turc fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer turc-català o un Traductor legal turc-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.