Idioma xinès

El xinès mandarí (pŭtōnghuà, guóyŭ, huáyŭ) és el més parlat de tots els dialectes xinesos parlats com a llengua materna, en una àmplia zona de nord i sud-oest de la Xina continental. També hi ha una gran diàspora de parlants de mandarí a Brunei, Cambodja, Hong Kong, Indonèsia, Laos, Malàisia, Maurici, Mongòlia, Filipines, Rússia, Singapur, Taiwan, Tailàndia, Regne Unit, EUA i Vietnam. Amb prop de 850 milions de parlants, el xinès mandarí és, amb diferència, l'idioma més parlat del món.

Dialectes del xinès

El mandarí és el principal dialecte de la Xina tant per nombre de parlants (al voltant del 70% de la població total) com per importància política. El terme mandarí és una traducció de guān-huà 'idioma oficial', és a dir, el dialecte que es parla a Beijing. El dialecte de Beijing ha estat l'estàndard de la llengua oficial de la Xina durant molts segles. A causa de consideracions geogràfiques i polítiques, l'idioma va arribar a ser conegut per diferents noms: a la República Popular de la Xina es diu pŭtōnghuà 'discurs comú', a Taiwan es diu guóyŭ 'llengua nacional', i a Singapur i Malàisia es diu huáyŭ 'idioma xinès'. Tot i que pŭtōnghuà, guóyŭ i huáyŭ es basen en el dialecte de Beijing, són diferents del dialecte parlat a Beijing. També es diferencien entre si principalment en la pronunciació i el vocabulari.

El xinès mandarí parlat a la Xina continental sol dividir-se en quatre varietats regionals principals que, en la seva major part, són mútuament intel·ligibles.

  • El mandarí de nord (Huabei Guanhua), que inclou el dialecte de Beijing.
  • El mandarí oriental (Jinghuai Guanhua)
  • El mandarí nord-oriental (Xibei Guanhua)
  • El mandarí sud-occidental (Xinan Guanhua)

Parlants de xinès

Xina continental i Taiwan
El mandarí estàndard és l'idioma oficial de la Xina continental i de Taiwan, on s'utilitza com a llengua vehicular entre parlants de dialectes no comprensibles entre si. El mandarí estàndard s'utilitza en totes les esferes de la comunicació formal i informal. Serveix com a llengua vehicular en tots els nivells educatius, i en tots els mitjans de comunicació. L'ús del mandarí estàndard ha facilitat la comunicació entre persones que parlen infinitat de dialectes i idiomes que no es comprenen entre si. Com a conseqüència, el mandarí estàndard es parla amb diferents graus de fluïdesa i amb diferències en la pronunciació per la majoria de la població de la Xina continental i Taiwan.

Singapur
El mandarí estàndard és un dels quatre idiomes oficials de Singapur, juntament amb l'anglès, el tàmil i el malai. Encara que l'anglès és la principal llengua vehicular a les escoles primàries, el mandarí, el tàmil i el malai s'ensenyen a les escoles de les respectives comunitats lingüístiques. Les escoles de la comunitat xinesa reben fons addicionals per ensenyar mandarí i utilitzar-lo com a llengua de l'ensenyament, ja que la majoria dels xinesos de Singapur parlen xinès Min Nan i han d'aprendre mandarí com a segon dialecte.

Agència de traducció castellà<>català<>xinès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma xinès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-xinès com xinès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en xinès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en xinès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-xinès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer xinès-català o un Traductor legal xinès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.