Albània

Idiomes que es parlen a Albània: Albanès.

Creixement del PIB: 3,8%
Balança comercial / Producte Interior Brut: 4.500 $
Població: 3.100.000 habitants
Deute públic / PIB: 72%
Taxa d'atur: 13,8%
Inflació: 2%

Economia d'Albània

Albània, que abans era un Estat tancat i de planificació centralitzada, és un país en desenvolupament amb una economia moderna i de mercat obert. Albània va aconseguir capejar les primeres onades de la crisi financera mundial, però els efectes negatius de la crisi van provocar una desacceleració econòmica significativa. Des de 2014, l'economia albanesa ha millorat constantment i el creixement econòmic va arribar al 3,8% el 2017. No obstant això, els estrets vincles comercials i del sector bancari amb Grècia i Itàlia fan que Albània sigui vulnerable als efectes indirectes de possibles crisi del deute i al feble creixement a la zona euro.

Les remeses, un important catalitzador del creixement econòmic, van disminuir del 12-15% del PIB, abans de la crisi financera de 2008, fins al 5,8% del PIB el 2015, principalment d'albanesos residents a Grècia i Itàlia. El sector agrícola, que representa més del 40% de l'ocupació però menys d'una quarta part del PIB, es limita principalment a petites explotacions familiars i a l'agricultura de subsistència, sobretot per la manca de maquinària moderna, l'absència de drets de propietat i l'abundància de parcel·les de terra petites i ineficients. La complexa fiscalitat i els requisits per a la concessió de llicències, la debilitat del sistema judicial, la corrupció endèmica, l'aplicació deficient dels contractes i els problemes immobiliaris, juntament amb una infraestructura antiquada, contribueixen al deficient client empresarial d'Albània, la qual cosa dificulta l'atracció d'inversions estrangeres.

Des de 2015, Albània ha posat en marxa un ambiciós programa per millorar el compliment de les obligacions fiscals i incloure més empreses a l'economia. Al juliol de 2016, Albània va aprovar modificacions constitucionals per reformar el sistema judicial i enfortir l'estat de dret, reduint una corrupció profundament arrelada. El subministrament elèctric d'Albània és desigual tot i la millora d'infraestructures amb els països veïns. No obstant això, el govern ha pres recentment mesures per frenar les pèrdues no tècniques i ha començat a millorar la xarxa de distribució. Una millora en els contractes elèctric ha alleujat la viabilitat financera del sector, disminuint la seva dependència del suport pressupostari.

A més, amb l'ajuda de donants internacionals, el govern està prenent mesures per millorar les deficients xarxes de carreteres i ferrocarrils, un obstacle per a un creixement econòmic sostingut. La inversió estrangera ha augmentat significativament en els últims anys des que el govern s'embarqués en un ambiciós programa per millorar el clima empresarial mitjançant reformes fiscals i legislatives. El Govern està centrat en la simplificació dels requisits de concessió de llicències i de la normativa fiscal, i ha signat un nou acord amb el FMI per obtenir més suport financer i tècnic. El programa triennal del FMI d'Albània, un acord d'ampliació del servei de fons, va concloure amb èxit al febrer de 2017.

Per tal de reduir el seu dèficit pressupostari, el Govern albanès ha augmentat la seva recaptació d'impostos com a conseqüència del moderat augment de salaris i pensions públiques. El país segueix enfrontant-se a un elevat deute públic, superant el seu antic límit legal del 60% del PIB el 2013 i aconseguint el 72% en 2016.

Agència de traducció Català-Albanès

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Albània? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Albanès… Oferim serveis de traducció tècnica Albanès-Català, traducció legal Albanès-Català, traducció de llocs web Albanès-Català, o traducció de subtítols Albanès-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Albanès a Albània i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.