Croàcia

Idiomes que es parlen a Croàcia: Croat.

Creixement del PIB: 2,8%
PIB per càpita: $ 13.300
Balança comercial / Producte Interior Brut: 3,9%
Població: 4.300.000 habitants
Deute públic / PIB: 78%
Taxa d'atur: 12,4%
Inflació: 1,1%

Economia de Croàcia

Encara que segueix sent una de les repúbliques més riques de l'antiga Iugoslàvia, l'economia de Croàcia va patir molt durant la guerra de 1991-95. La productivitat del país durant aquest període es va esfondrar, i Croàcia no va rebre les primeres onades d'inversió d'Europa central i oriental posteriors a la caiguda del Mur de Berlín. No obstant això, entre 2000 i 2007, l'economia de Croàcia va començar a millorar amb un creixement moderat però constant del PIB d'entre el 4% i el 6%, impulsat pel repunt del turisme i la despesa de consum impulsada pel crèdit. La inflació durant el mateix període va seguir relaxada i la moneda, el kuna, estable. Croàcia va experimentar una greu desacceleració econòmica en 2008. El creixement es va estancar o va ser negatiu entre 2009 i 2014, si bé es va recuperar durant el tercer trimestre del 2014, finalitzant 2017 amb un creixement mitjà del 2,8%. Hi continua havent reptes com el desigual desenvolupament regional, un clima d'inversió enrarit, un poder judicial ineficaç i la pèrdua de joves professionals amb formació que busquen salaris més alts en altres països de la UE.

En 2016, Croàcia va modificar el seu codi fiscal per estimular el creixement del consum intern i la inversió estrangera. La disminució de l'impost sobre la renda va començar el 2017, i el 2018 es van eliminar diversos costos comercials dels càlculs de l'impost sobre la renda. A principis de 2018, el govern va anunciar el seu pla de reforma econòmica, l'aplicació està prevista per 2019. El turisme és un dels principals pilars de l'economia croata, que representa el 19,6% del PIB. Croàcia està treballant per esdevenir un centre regional d'energia, i està planificant una planta de regasificació de gas natural liquat (GNL) flotant per a finals de 2019 o principis de 2020, amb l'objectiu d'importar GNL i redistribuir-lo al sud-est d'Europa. Croàcia es va incorporar a la UE l'1 de juliol de 2013, després d'un procés d'adhesió que va durar una dècada.

Croàcia ha desenvolupat un pla per a l'adhesió a l'Eurozona, i el govern espera entrar en l’Euro en 2024. El 2017, el govern croat va reduir el deute públic al 78% del PIB, des d'un màxim històric del 84% el 2014, i va aconseguir un superàvit pressupostari del 0,8%, el primer superàvit des de la seva independència el 1991. El govern també ha intentat accelerar la privatització dels actius no estratègics, sense gaire èxit. La recuperació econòmica de Croàcia segueix sent lenta. La major empresa privada de Croàcia va evitar pels pèls el col·lapse en 2017, gràcies a l'aportació de capital d'un inversor nord-americà. La reestructuració està en marxa i es preveu que acabi a mitjans de juliol de 2018.

Agència de traducció Català-Croat

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Croàcia? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Croat… Oferim serveis de traducció tècnica Croat-Català, traducció legal Croat-Català, traducció de llocs web Croat-Català, o traducció de subtítols Croat-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Croat a Croàcia i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.