Romania

Idiomes que es parlen a Romania: Romanès.

Creixement del PIB: 6,9%
PIB per càpita: $ 10.800
Balança comercial / Producte Interior Brut:
Població: 21.500.000 habitants
Deute públic / PIB: 37%
Taxa d'atur: 4,9%
Inflació: 1,3%

Economia de Romania

Romania, que es va incorporar a la UE l'1 de gener de 2007, va iniciar la transició del comunisme el 1989 amb una base industrial molt desfasada i un sistema de producció inadequat per a les necessitats de país. Els èxits macroeconòmics de Romania han estimulat la creació d'una classe mitjana i han pal·liat la pobresa generalitzada de Romania. La corrupció i la burocràcia continuen dominant el món empresarial. Després de la crisi financera mundial, Romania va signar un paquet d'ajuda d'emergència de 26.000 milions de dòlars de l'FMI, la UE i altres prestadors internacionals, però el PIB es va contraure fins a 2011. Al març de 2011, Romania, l'FMI, la UE i el Banc Mundial van signar un acord preventiu de 24 mesos de durada, per valor de 6.600 milions de dòlars, per promoure la disciplina fiscal, fomentar reformes estructurals i reforçar l'estabilitat del sector financer . No es van obtenir fons. Al setembre de 2013, les autoritats romaneses i l'FMI/UE van acordar un acord de substitució, per valor de 5.400 milions de dòlars, per continuar amb les reformes. Aquest acord va expirar al setembre de 2015 i no es van utilitzar fons. L'avanç de les reformes estructurals ha estat desigual i l'economia segueix sent vulnerable a les pertorbacions externes.

El creixement econòmic va repuntar en el període 2013-17, impulsat per les fortes exportacions industrials, les excel·lents collites agrícoles i, més recentment, les polítiques fiscals expansives en 2016-2017 que gairebé van quadruplicar el dèficit fiscal anual de Bucarest, de +0,8 % del PIB el 2015 a -3% del PIB el 2016 i un estimat de -3,4% el 2017. La indústria va superar a altres sectors de l'economia el 2017. Les exportacions van seguir sent un motor de creixement econòmic, liderat pel comerç amb la UE, que representa aproximadament el 70% del comerç de Romania. La demanda interna va ser el principal impulsor, a causa de les retallades d'impostos i als grans augments salarials que van començar el 2017 i que van continuar el 2018. L'envelliment de la població, l'emigració de mà d'obra qualificada, l'evasió d'impostos i la insuficient atenció sanitària posen en perill el creixement i l'estabilitat econòmica de Romania, i són les principals vulnerabilitats de la seva economia.

Agència de traducció Català-Romanès

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Romania? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Romanès… Oferim serveis de traducció tècnica Romanès-Català, traducció legal Romanès-Català, traducció de llocs web Romanès-Català, o traducció de subtítols Romanès-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Romanès a Romania i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.