Sèrbia

Idiomes que es parlen a Sèrbia: Serbi.

Creixement del PIB: 1,9%
PIB per càpita: $ 5.900
Balança comercial / Producte Interior Brut:
Població: 7.100.000 habitants
Deute públic / PIB: 63%
Taxa d'atur: 14,1%
Inflació: 3,1%

Economia de Sèrbia

Sèrbia posseeix una economia en transició dominada en gran mesura per les forces del mercat, però el sector públic continua sent important en algunes àrees. L'economia es basa en les manufactures i les exportacions, impulsades en gran mesura per la inversió estrangera. La mala gestió de l'economia de l'era de Milosevic, un període prolongat de sancions econòmiques internacionals, la guerra civil i els danys a la infraestructura i la indústria de Iugoslàvia durant els atacs aeris de l'OTAN el 1999, van deixar a l'economia en pitjor situació que el 1990. El 2015, el PIB de Sèrbia era un 27,5% inferior al de 1989. Un cop enderrocat l'ex president federal iugoslau Milosevic al setembre de 2000, el govern de coalició de l'Oposició Democràtica de Sèrbia (DOS) va implementar mesures d'estabilització i es va embarcar en un programa de reformes del mercat. Sèrbia va renovar la seva condició de membre de l'FMI el desembre de 2000 i es va reincorporar al Banc Mundial i al Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament.

Sèrbia ha avançat en la liberalització del comerç i en la reestructuració i privatització d'empreses, però moltes grans empreses (incloses les empreses d'electricitat, telecomunicacions, gas natural i altres) continuen sent de propietat de l'estat. Sèrbia ha avançat cap a l'adhesió a la UE, obtenint la condició de candidat al març de 2012. Al gener de 2014 es van iniciar oficialment les converses d'adhesió de Sèrbia a la UE i, al desembre de 2017, Sèrbia havia obert 12 capítols de negociació, un d'ells sobre comerç exterior.

Les negociacions de Sèrbia amb l'OMC han avançat, i la prohibició total del comerç i cultiu de productes biotecnològics agrícoles constitueix el principal obstacle per a l'adhesió. Sèrbia manté un acord de drets de gir de tres anys amb l'FMI per un valor aproximat de 1.300 milions de dòlars que està previst que finalitzi al febrer de 2018. El govern s'ha interessat en la implantació de reformes econòmiques, com la consolidació fiscal, la privatització i la reducció de la despesa pública. La desocupació a Sèrbia, encara que relativament baixa (16% el 2017) en comparació amb els seus veïns balcànics, segueix sent significativament superior a la mitjana europea. Sèrbia està aplicant lentament les reformes econòmiques estructurals necessàries per garantir la prosperitat a llarg termini del país.

Sèrbia va reduir el seu dèficit pressupostari al 1,7% del PIB i el seu deute públic al 71% del PIB el 2017. El deute públic s'ha més que duplicat entre 2008 i 2015. La preocupació de Sèrbia per la inflació i l'estabilitat dels tipus de canvi impedeix l'aplicació d'una política monetària expansionista. Entre els principals reptes econòmics figuren: l'estancament dels ingressos de les llars; la necessitat de crear ocupació en el sector privat; les reformes estructurals de les empreses estatals; les reformes estratègiques del sector públic; i la necessitat de noves inversions estrangeres directes. Altres reptes a llarg termini inclouen un sistema judicial ineficient, els alts nivells de corrupció i l'envelliment de la població. Entre els factors favorables per al creixement econòmic de Sèrbia es troben les reformes econòmiques que està duent a terme com a part del seu procés d'adhesió a la UE i de l'acord amb l'FMI, la seva ubicació estratègica, una mà d'obra relativament barata i qualificada, i acords de lliure comerç amb la UE, Rússia, Turquia i els països membres de l'Acord Centreeuropeu de lliure Comerç.

Agència de traducció Català-Serbi

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Sèrbia? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Serbi… Oferim serveis de traducció tècnica Serbi-Català, traducció legal Serbi-Català, traducció de llocs web Serbi-Català, o traducció de subtítols Serbi-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Serbi a Sèrbia i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.