Turquia

Idiomes que es parlen a Turquia: Turc.

Creixement del PIB: 7,4%
PIB per càpita: $ 10.500
Balança comercial / Producte Interior Brut: -5,6%
Població: 81.300.000 habitants
Deute públic / PIB: 28%
Taxa d'atur: 10,9%
Inflació: 11,1%

Economia de Turquia

L'economia turca, en gran mesura de lliure mercat, està impulsada per la seva indústria i, cada vegada més, pel sector de serveis, encara que el seu sector agrícola tradicional segueix representant al voltant del 25% de l'ocupació. Les indústries automotriu, petroquímica i electrònica han guanyat importància i han superat als sectors tèxtils i de confecció tradicionals dins de les exportacions de Turquia. No obstant això, el recent període d'estabilitat política i dinamisme econòmic ha donat pas a la incertesa interna i a les preocupacions en matèria de seguretat, que estan generant volatilitat en els mercats financers i minvant les perspectives econòmiques de Turquia. Les actuals polítiques governamentals incideixen en les mesures de despesa populistes i en la interrupció del crèdit, mentre que l'aplicació de les reformes econòmiques estructurals s'ha alentit. El govern està exercint un paper més actiu en alguns sectors estratègics i ha utilitzat les institucions econòmiques per dirigir-se als opositors polítics, soscavant la confiança del sector privat en el sistema judicial. Entre juliol de 2016 i març de 2017, tres agències de qualificació creditícia van rebaixar la qualificació del deute sobirà de Turquia, al·legant la seva preocupació per l'estat de dret i el ritme de les reformes econòmiques.

Turquia segueix depenent en gran mesura del petroli i el gas importats, però manté relacions energètiques amb un conjunt més ampli de socis internacionals i està prenent mesures per augmentar l'ús de les fonts d'energia nacionals, incloses les renovables, la nuclear i el carbó. El Gasoducte Transanatolio Turc-Azerbaiyano està avançant per augmentar el transport de gas del Caspi a Turquia i Europa, i quan estigui acabat ajudarà a diversificar les fonts de gas importat de Turquia. Després que Turquia experimentés una greu crisi financera el 2001, Ankara va adoptar reformes financeres i fiscals com a part d'un programa de l'FMI. Les reformes van enfortir les bases econòmiques del país i van marcar l'inici d'una era de fort creixement, amb una mitjana de més del 6% anual fins al 2008. Un agressiu programa de privatització també va reduir la participació de l'estat en la indústria de productes bàsics, la banca, el transport, la generació d'energia i les comunicacions.

Les condicions econòmiques mundials i una política fiscal més estricta van provocar la contracció del PIB el 2009, però els mercats financers i el sistema bancari ben regulats de Turquia van ajudar el país a capejar la crisi financera mundial. El creixement del PIB va repuntar fins gairebé el 9% el 2010 i 2011, al temps que les exportacions i la inversió es recuperaven després de la crisi. El creixement del PIB turc des de 2016 ha evidenciat els desequilibris de l'economia turca. En particular, el gran dèficit de la balança per compte corrent de Turquia vol dir que ha de dependre de les entrades d'inversió externa per finançar el creixement, el que deixa a l'economia vulnerable davant els canvis desestabilitzadors en la confiança dels inversors.

Altres tendències problemàtiques són l'augment de la desocupació i la inflació, que van augmentar el 2017, per la contínua depreciació de la lira turca enfront del dòlar. Encara que el deute públic continua sent baix, al voltant del 30% del PIB, l'endeutament dels bancs i les empreses gairebé ha triplicat el PIB durant l'última dècada, superant als seus homòlegs dels mercats emergents, i suscitant la preocupació dels inversors per la seva sostenibilitat a llarg termini.

Agència de traducció Català-Turc

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Turquia? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Turc… Oferim serveis de traducció tècnica Turc-Català, traducció legal Turc-Català, traducció de llocs web Turc-Català, o traducció de subtítols Turc-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Turc a Turquia i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.