Xipre
Idiomes que es parlen a Xipre: Turc, Grec.
Creixement del PIB: 3,9%
PIB per càpita: $ 25.200
Balança comercial / Producte Interior Brut: -6,7%
Població: 1.200.000 habitants
Deute públic / PIB: 98%
Taxa d'atur: 11,1%
Inflació: 0,7%
Economia de Xipre
La República de Xipre té una economia de mercat dominada per un sector de serveis que representa més de quatre cinquenes parts del PIB. El turisme, les finances, el transport marítim i els béns arrels han estat tradicionalment els serveis més importants. Xipre és membre de la UE des de maig de 2004 i va adoptar l'euro com a moneda nacional al gener de 2008. Durant els primers cinc anys d'adhesió a la UE, l'economia xipriota va créixer a una mitjana del 4%, i l'atur entre 2004 i 2008 va ser del 4%. No obstant això, l'economia va entrar en recessió el 2009 amb la crisi financera mundial, i l'escassa demanda va afectar els sectors del turisme i la construcció. A la contracció econòmica es va sumar un sector bancari sobredimensionat amb una exposició excessiva al deute grec. Els dos bancs més grans de Xipre es trobaven entre els grans tenidors de bons grecs. A més tenien moltes sucursals i filials a Grècia.
Després de nombroses rebaixes de la seva qualificació creditícia, Xipre va perdre accés als mercats internacionals de capitals al maig del 2011. Al juliol de 2012, Xipre es va convertir en el cinquè govern de la zona euro en demanar un programa de rescat econòmic a la Comissió Europea, al Banc Central Europeu i al Fons Monetari Internacional, conegut col·lectivament com la "Troica". Poc després de ser elegit el President Nikos Anastasiades al febrer de 2013, Xipre va arribar a un acord amb la Troica per a un rescat per valor de 13.000 milions de dòlars. Això va desencadenar el tancament de bancs i la imposició de controls de capital que es van mantenir parcialment en vigor fins a abril de 2015. Els dos bancs més grans de Xipre es van fusionar, i l'entitat resultant es va recapitalitzar convertint alguns grans dipòsits bancaris en accions, i imposant pèrdues als titulars de bons bancaris. A l'igual que en altres països de la UE, la Troica va condicionar el rescat a l'aprovació de reformes financeres i estructurals i a la privatització d'empreses estatals. Tot i la reducció i la reestructuració, el sector financer xipriota segueix suportant molts préstecs improductius de la zona euro, equivalent a gairebé la meitat de tots els préstecs.
Des del rescat, Xipre ha rebut valoracions positives de la Troica i ha superat els objectius fiscals, però ha lluitat per superar l'oposició política a la legislació ordenada pel rescat, en particular pel que fa a les privatitzacions. La taxa de morositat segueix sent molt elevada, al voltant del 49%, i el creixement s'acceleraria si els bancs xipriotes augmentessin el ritme de resolució d'impagaments. A l'octubre de 2013, un consorci israelo-americà va finalitzar les prospeccions de jaciments d'hidrocarburs a la Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) de Xipre, que va calcular unes reserves d'uns 130.000 milions de metres cúbics. Encara que l'exploració continua en la ZEE de Xipre, no s'han trobat més reserves que puguin explotar-se comercialment. Els recursos marítims d'hidrocarburs segueixen sent importants per a la recuperació econòmica de país, però la seva explotació s'ha endarrerit pels esdeveniments en aquesta regió i per no posar-se d'acord en els mètodes
Agència de traducció Català-Turc, Grec
Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Xipre? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Turc, Grec… Oferim serveis de traducció tècnica Turc, Grec-Català, traducció legal Turc, Grec-Català, traducció de llocs web Turc, Grec-Català, o traducció de subtítols Turc, Grec-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Turc, Grec a Xipre i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.