Idioma rus

El rus (pусский язык) pertany al grup eslau oriental de la família de llengües indoeuropees. És la més gran de les llengües eslaves. Els seus parents més propers són el bielorús i l’ucraïnès. El rus el parlen principalment a la Federació Russa, i també la gent gran d'altres països que van formar part de la Unió Soviètica, així com a Europa Oriental. S'estima que hi ha 137 milions de parlants de rus a la Federació de Rússia, 166 milions a tot el món. A més, el rus es parla a Alemanya, Canadà, Xina, Finlàndia, Grècia, Índia, Israel i els Estats Units. És una de les deu llengües més parlades del món.

Abans de segle XIV, els avantpassats dels russos, bielorussos i ucraïnesos parlaven varietats de l'antic eslau oriental, un idioma comú a tots tres. Els lingüistes creuen que es va dividir en el que ara són el rus, el bielorús i l'ucraïnès a la fi de segle XIV. Fins a finals de segle XVII, l'idioma oficial de Rússia era una variant eslava oriental de l'eslau eclesiàstic, la llengua litúrgica de l'Església Ortodoxa Russa. Les reformes polítiques de Pere el Gran al segle XVIII van incloure una reforma de l'alfabet rus, i l'occidentalització de la llengua mitjançant nombrosos préstecs de llengües europees occidentals. La conseqüència va ser un allunyament de les normes de l'eslau eclesiàstic cap a les normes parlades.

La Revolució de 1917 i els canvis polítics, socials i econòmics que van seguir van incorporar una nova terminologia, i van augmentar considerablement el nombre de paraules internacionals en el vocabulari rus. La reforma ortogràfica de 1918 li va atorgar al rus escrit la seva aparença actual. L'alfabetització es va fer gairebé universal. Els èxits en els camps militar, científic, tecnològic i artístic, així com en l'exploració espacial, li van donar a el rus modern el seu prestigi mundial, que va acompanyar a la seva imatge de superpotència.

Parlants de rus

Fins el 1917, el rus era l'únic idioma oficial de l'Imperi Rus. Durant el període soviètic, i tot i que cadascuna de les repúbliques tenia el seu propi idioma oficial, el rus gaudia d'un estatus superior. Després de la desintegració de la Unió Soviètica el 1991, molts dels nous Estats independents han impulsat l'ús de les seves llengües natives, soscavant en part l'estatus privilegiat del rus, encara que el seu paper com a lingua franca de la regió segueix present.

El rus és l'idioma oficial de la Federació de Rússia i comparteix la seva condició d'oficial amb altres idiomes de diverses regions ètniques autònomes de la Federació, com ara el txuvaix, i el iacut. El rus és també llengua cooficial a Bielorússia, Kazakhstan i Kirguizistan. El rus no té estatus d'idioma oficial a Ucraïna, però segueix funcionant com a llengua regional i minoritària. La Constitució d'Ucraïna ofereix garanties per a la seva protecció i ús. L'educació en rus, així com l'elecció del rus com a segon idioma, segueix sent molt popular en moltes de les antigues repúbliques soviètiques.

Al segle XX, el rus es va impartir a les escoles de països-satèl·lit comunistes de la URSS, per exemple Polònia, Bulgària, la República Txeca, Eslovàquia, Hongria, Albània, l'antiga Alemanya de l'Est i Cuba. No obstant això, avui dia, la majoria dels joves d'aquests països saben molt poc o gens de rus perquè ja no és obligatori en el sistema escolar. En lloc de rus, els estudiants dels països eurocèntrics d'Europa de l'Est prefereixen estudiar idiomes d'Europa Occidental com l'anglès o l'alemany.

El rus és un dels sis idiomes oficials de les Nacions Unides, la UNESCO, el Banc Mundial, l'Organització Mundial de la Salut i moltes altres organitzacions internacionals.

Dialectes de rus

Els lingüistes generalment divideixen el rus en tres grups dialectals principals: Nord, Centre (de transició) i Sud. Existeixen dotzenes de variants més petites dins de cada grup de dialectes principals. A la següent taula es presenten dues característiques que típicament distingeixen els dialectes de nord dels del sud.

El dialecte central, parlat a la zona de Moscou, combina les característiques principals de tots dos grups dialectals.

La llengua estàndard es basa en el dialecte moscovita, encara que no és exactament igual.

Agència de traducció castellà<>català<>rus

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma rus, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-rus com rus-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en rus? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en rus és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-rus fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer rus-català o un Traductor legal rus-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.