Idioma grec

El grec (Eλληνικά), la llengua d'una de les principals civilitzacions i una de les literatures més importants del món, té la seva pròpia branca independent dins de la família de llengües indoeuropees i no té parents vius propers. De totes les llengües indoeuropees vives, és la més estretament relacionada amb l’armeni. Es parlava al sud dels Balcans des de la primera part del segon mil·lenni abans de Crist i té una història documentada que es remunta a més 3.500 anys, sent el registre més antic d'una llengua indoeuropea. La primera evidència escrita del grec són uns documents escrits en grec micènic trobats a Creta. Van ser escrits en el sistema d'escriptura Lineal B.

El grec modern descendeix del Proto-Grec, l'avantpassat dels antics dialectes grecs que es parlaven en diferents àrees de Grècia abans del segle IV aC, i que van ser gradualment substituïts per una varietat de grec anomenat grec comú o Koiné (κοινή), basat en el dialecte àtic parlat a Atenes.

La història de la llengua grega sol dividir-se en diversos períodes caracteritzats per factors polítics i lingüístics:

El grec micènic, va ser la llengua de la civilització micènica (a partir de segle XVI aC).

El grec clàssic (o antic), conegut en tot l'imperi romà, era l'idioma del període clàssic de la civilització grega. El grec clàssic va caure en desús a l'Europa occidental durant l'Edat Mitjana, però va seguir usant-se en l'Imperi Bizantí o Imperi Romà d'Orient i es va reintroduir en la resta d'Europa amb la Caiguda de Constantinoble i la migració grega a Itàlia.

El grec 'comú' o koiné una fusió de diversos dialectes grecs amb el dialecte d'Atenes, va ser el dialecte grec comú que es va convertir en una de les primeres llengües vehiculars del món.

El grec medieval (bizantí) era la llengua literària de l'Imperi Bizantí que es va utilitzar fins a la seva caiguda en el segle XV dC

El grec modern es va desenvolupar a partir del grec koiné que es parla avui dia.

Dialectes del grec

Hi ha diverses formes principals de grec:

  • El Dhimotiki (δημοτική), la llengua demòtica o vernacla, que va ser declarada llengua oficial de Grècia el 1976.
  • El Katharévusa, una imitació del grec clàssic, que es va utilitzar amb fins literaris, jurídics, administratius i científics durant el segle XIX i la primera part de el segle XX.
  • El Koiné (Κοινή) és una combinació de Dhimotikí i Katharévusa que s'utilitza en àmbits oficials i que serveix com a llengua vehicular a les escoles de Grècia.

Parlants de grec

El grec és la llengua nacional de Grècia, on el parlen uns 10,7 milions de persones, i la llengua cooficial, juntament amb el turc, a Xipre, on el parlen 1,1 milions de persones. És idioma regional de facto en algunes províncies d'Albània, on el parlen unes 15.000 persones. A més, es parla a molts altres països amb població immigrant grega.  El grec és una de les 23 llengües oficials de la Unió Europea. El parlen uns 13 milions de persones a tot el món.

Agència de traducció castellà<>català<>grec

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma grec, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-grec com grec-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en grec? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en grec és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-grec fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer grec-català o un Traductor legal grec-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.