Idioma romanès

El romanès (Romȃneşte), també anomenat daco-romanès o moldau és el membre més oriental del grup de la branca romànica de la família de llengües indoeuropees. És l'idioma oficial de Romania, on el parlen com a primera llengua uns 19,7 milions de persones. El romanès és també la llengua oficial de Moldàvia, una antiga república soviètica, on també es coneix com moldau. A Moldàvia el parlen uns 3 milions de persones. A diferència del romanès de Romania, escrit amb l'alfabet llatí, la varietat moldava va utilitzar el ciríl·lic fins que va ser oficialment reemplaçat per l'alfabet llatí.

El romanès ha tingut una àmplia difusió i es parla a Austràlia, Azerbaidjan, Bulgària, Canadà, Croàcia, Estats Units, Federació Russa, Finlàndia, Hongria, Israel, Kazakhstan, Kirguizistan, República Txeca, Sèrbia, Suècia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraïna i Uzbekistan. El nombre total de parlants a tot el món és de 26,3 milions.

El romanès va néixer a partir del llatí vulgar durant els segles V i VI, quan el territori que ara és Romania formava part de l'Imperi Romà. Durant els segles VII i VIII, els romanesos van entrar en contacte amb els seus veïns eslau-parlants que van exercir una gran influència en el seu idioma, religió i cultura.

Té també influències de l'hongarès, el turc i el grec.

Parlants de romanès

Romania

És l'idioma oficial de Romania, on el parlen com a primera llengua uns 19,9 milions de persones. S'utilitza en tots els aspectes de la vida privada i pública. L'educació en romanès s'imparteix des de l'escola primària fins a la universitat. Gaudeix d'una creixent indústria editorial.

Moldàvia

El romanès és la llengua oficial de Moldàvia, una antiga república soviètica, on es coneix com moldau. El parlen a Moldàvia uns 2,6 milions de persones que l'utilitzen en tots els aspectes de la vida privada i pública. A diferència del romanès de Romania, que sempre es va escriure amb l'alfabet llatí, el moldau va utilitzar el ciríl·lic fins que va ser oficialment reemplaçat per l'alfabet llatí després que Moldàvia s'independitzés de l'antiga Unió Soviètica.

Dialectes del romanès

Es coneixen els següents dialectes:

  • Banat
  • Bayash (dialecte parlat pels gitanos i influït pel romaní balcànic i l'hongarès)
  • Moldau (influït pel rus i escrit en alfabet ciríl·lic)
  • Muntenià (Walachian)
  • Transilvà

Agència de traducció castellà<>català<>romanès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma romanès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-romanès com romanès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en romanès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en romanès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-romanès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer romanès-català o un Traductor legal romanès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.