Idioma irlandès

El gaèlic irlandès (Gaeilge nah Eireann) és una llengua celta parlada per 138.000 persones com a llengua materna, i per un milió de persones com a segona llengua a Irlanda, amb 276.000 parlants com a primera llengua a tot el món. L'idioma es denomina gaèlic, gaèlic irlandès o Erse, però a Irlanda simplement se l'anomena irlandès.

Parlants d'irlandès

República d'Irlanda

L'irlandès va ser l'única llengua parlada a Irlanda fins al segle XVII, però el domini de l'anglès i els efectes de la fam de la patata i l'emigració de segle XIX van provocar un fort descens de la població. Avui dia, l'irlandès el parlen com a llengua materna una petita minoria de la població d'Irlanda. Les principals concentracions de parlants nadius d'irlandès es troben disperses al llarg de la costa oest d'Irlanda. Una de les zones de parla irlandesa és GaeltachtQuan es va constituir la República d'Irlanda el 1922, l'irlandès va ser adoptat com a llengua oficial, juntament amb l'anglès. Des de llavors ha estat assignatura obligatòria a les escoles finançades pel govern. Una novetat relativament recent és la propagació de les gaelscoileanna, és a dir, escoles en què l'irlandès és la llengua vehicular d'ensenyament.

L'irlandès també s'utilitza en la radiodifusió (Raidió na Gaeltachta), la televisió (Teilifís na Gaeilge), en diaris, revistes, literatura, teatre i arts en general. Malgrat tots aquests esforços, el futur de la llengua irlandesa segueix sent incert. Tot i que el nombre de parlants d'irlandès està augmentant en zones urbanes a causa de l'ensenyament mitjà irlandès, els joves de Gaeltacht tendeixen a utilitzar la llengua menys que la gent gran, i prefereixen comunicar-se en anglès.

Irlanda de Nord

L'irlandès és una llengua minoritària oficialment reconeguda a Irlanda de Nord. Va rebre el reconeixement oficial a Irlanda de Nord per primera vegada el 1998, en virtut de l'Acord de Divendres Sant. Hi ha un organisme transfronterer que promou la llengua tant a la República d'Irlanda com a Irlanda del Nord.

Unió Europea

L'irlandès es va convertir en llengua oficial de la Unió Europea el 2005.

Dialectes de l'irlandès

Hi ha tres dialectes principals amb diferències considerables entre ells.

  • Munster-Leinster (Irlandès del Sud)
  • Connacht (Irlanda occidental)
  • Donegal (Ulster, Irlanda de Nord)

Pel que sembla, l'irlandès que es parla en zones urbanes, i el que parla a Gaeltacht la gent gran, s'estan distanciant cada vegada més.

Agència de traducció castellà<>català<>irlandès

Ara que ja coneixes una mica més sobre l’idioma irlandès, potser t’interessi saber que oferim serveis professionals de traducció tant català-irlandès com irlandès-català.

Has pensat alguna vegada en els potencials clients als quals podries arribar si tinguessis el teu WordPress en irlandès? Si estàs planificant la teva estratègia comercial per a aquest idioma, un dels canals més efectius són els vídeos. Si publiques regularment contingut audiovisual en català a YouTube o Vimeo, la incorporació de Subtítols en irlandès és molt més fàcil del que t’imagines. La nostra empresa de traducció castellà-català-irlandès fa servir les últimes tecnologies en traducció assistida per ordinador per oferir-te la millor qualitat i els millors preus. Si necessites un Traductor financer irlandès-català o un Traductor legal irlandès-català, posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t sobre les nostres tarifes i condicions.