Bulgària

Idiomes que es parlen a Bulgària: Búlgar.

Creixement del PIB: 3,6%
PIB per càpita: $ 8.000
Balança comercial / Producte Interior Brut: 4,5%
Població: 7.100.000 habitants
Deute públic / PIB: 24%
Taxa d'atur: 6,2%
Inflació: 1,2%

Economia de Bulgària

Bulgària, antic país comunista, va entrar a la UE el 2007. Posseeix una economia oberta que històricament ha mostrat un fort creixement, però la seva renda per càpita segueix sent de les més baixes de la UE. La seva dependència de les importacions d'energia i de la demanda exterior d'exportacions fa que el seu creixement depengui de les condicions del mercat exterior. El govern va emprendre importants reformes econòmiques estructurals en la dècada dels 90, perquè l'economia passés de ser una economia centralitzada i planificada a ser una economia més liberal i orientada al mercat. Aquestes reformes van incloure la privatització de les empreses estatals, la liberalització del comerç i l'enfortiment del sistema tributari, canvis que inicialment van causar algunes dificultats econòmiques, però que més tard van ajudar a atreure inversions, estimular el creixement i millorar gradualment les condicions de vida.

Entre 2000 i 2008, Bulgària va experimentar un sòlid creixement mitjà anual del PIB real superior al 6%, seguit d'una profunda recessió el 2009, ja que la crisi financera va provocar una contracció de la demanda interna, les exportacions, les entrades de capital i la producció industrial. Tot això va portar el Govern a frenar la despesa. El creixement real del PIB va seguir sent lent (menys del 2% anual) fins a 2015, quan la demanda d'exportacions búlgares per part dels països de la UE, juntament amb l'afluència de fons de desenvolupament de la UE, va impulsar el creixement a més del 3%.

En els últims anys, la forta demanda interna, juntament amb els baixos preus internacionals de l'energia, han contribuït al fet que el creixement econòmic de Bulgària s'acosti al 4%, alleujant també la inflació. La cautelosa gestió de les finances públiques búlgares va contribuir a aconseguir un superàvit pressupostari tant en 2016 com en 2017. Bulgària depèn en gran mesura de les importacions d'energia de Rússia. Participa en els esforços recolzats per la UE per diversificar el subministrament regional de gas natural. A la fi de 2016, el Govern búlgar va oferir finançament a la Companyia Elèctrica Nacional de Bulgària per cobrir els 695 milions de dòlars que devia al fabricant rus d'equips nuclears Atomstroyexport, provocada per la cancel·lació de el projecte de la central nuclear de Belene, que el Govern búlgar va tancar el 2012. A principis de 2018, el govern va considerar la possibilitat de ressuscitar el projecte Belene. El mercat de gas natural, dominat per l'empresa estatal Bulgargaz, també és proveït gairebé íntegrament per Rússia. Projectes com l'Inter-Connector Grècia-Bulgària i l'Inter-Connector Bulgària-Sèrbia, que permetrien a Bulgària tenir accés a gas no rus, s'han estancat o avancen lentament.

El 2016, el Govern búlgar va crear l'Agència Estatal d'Administració Electrònica. Aquesta nova agència és responsable de la governança electrònica, la coordinació de les polítiques nacionals amb la UE i l'enfortiment de la ciberseguretat. Tot i tenir un règim d'inversions favorable, que imposa impostos baixos a les empreses, els desafiaments continuen sent considerables.

La corrupció en l'administració pública, la debilitat de el poder judicial, la baixa productivitat, la manca de transparència en la contractació pública i la delinqüència organitzada segueixen perjudicant la inversió i les perspectives econòmiques de país.

Agència de traducció Català-Búlgar

Estàs pensant en ampliar mercat i vendre els teus productes també a Bulgària? La nostra empresa de traducció està especialitzada en traduccions de qualsevol tipus de contingut entre Castellà-Català-Búlgar… Oferim serveis de traducció tècnica Búlgar-Català, traducció legal Búlgar-Català, traducció de llocs web Búlgar-Català, o traducció de subtítols Búlgar-Català. Els nostres traductors professionals coneixen bé com es parla l’idioma Búlgar a Bulgària i sempre tindràs la seguretat que el teu missatge arriba correctament a tots els usuaris d’aquest territori.